5x Ibiza tapas bij de locals

Loopt alleen bij het woord tapas het water al in je mond? Hier nog één. Helemaal als je de woorden Ibiza – tapas – locals én authentiek in 1 zin noemt. Dus wil je tapas op Ibiza, maar niet op de standaard plekken? Lees dan even mee voor de hidden gems van de tapas.

1. Bar Anita – Sant Carles de Peralta

Bar Anita (of Ca N’Anneta zoals de Spanjaarden zeggen) staat niet voor niets op de nummer 1 in dit artikel. Gelegen om de hoek bij de grootste hippiemarkt van Ibiza: Las Dalias. Nu zijn er veel leukere – en minder toeristische – markten op het eiland te vinden, maar als je Las Dalias combineert met sangria en een paar lekkere hapjes bij dit tapas restaurant zul je van beide geen spijt hebben. Je besteld hier mega lekkere tapas voor een net zo lekker prijsje. Een leuk weetje: vroeger was deze tapasbar een postkantoor. In de serre zie je alle postvakjes nog zitten. Sommige worden tegenwoordig nog steeds als postbus gebruikt. Het kan dus zomaar zijn dat je je bordje calamaris opeet naast de lokale postbode.

Handig om te weten: Je kunt niet reserveren, dus zorg dat je op tijd bent om een plekje te veroveren.

2. Can Tixedo Art Café – Sant Antoni de Portmany

‘Where tapas meets art’ – dat zou eigenlijk de slogan van dit tapas restaurant moeten zijn. Bij het Can Tixedo Art Café eet je heerlijke tapas, maar bewonder je binnen ook de mooiste kunst van lokale kunstenaars. De gezellige lampjes en drukte maken dat je op het terras vergeet dat je pal aan een (rustig) kruispunt zit. Een hapje van de gegrilde octopus maken dat je nooit meer ergens anders wil eten. Hou de agenda goed in de agenda, Can Tixedo Art Café organiseert regelmatig avonden met live-muziek. Kun je meteen die chorizo kroketjes er weer vanaf dansen.

Handig om te weten: Je kunt bij Can Tixedo Art Café niet reserveren, dus zorg dat je op tijd bent voor een mooi plekje op het terras. En als dat niet lukt kun je het altijd om de hoek proberen: hier zit van dezelfde eigenaar de Can Tixedo Grill waar je heerlijk eet tussen de sinaasappelbomen.

Can Tixedo Art Tapas Café
Menu Can Tixedo Art Tapas Café

Om de hoek: Can Tixedo Grill Restaurant

3. Can Rei – Sant Miquel de Balansat

TL-verlichting. Donkerbruine houten tafels en stoelen. Versleten plavuizen op de grond. Ik snap dat het so far nog niet heel aantrekkelijk klinkt, maar Spaanser dan dit gaat het niet worden. Bij Can Rei in San Miguel eet je echt de lekkerste tapas van het eiland. En de sfeer is fantastisch. Laat op de avond – de Spanjaarden eten meestal pas rond 9 uur/half 10 – verzamelen dorpsbewoners zich hier om een biertje te drinken en een sportwedstrijd te kijken. Dus wil je het echte dorpskroeg gevoel? Ga dan hier tapas eten. Aanraders zijn de calamaris en ook de gamba al ajilo zijn om te smullen. 

Handig om te weten: reserveren kan telefonisch, maar is niet persé nodig. 

4. Ses Casetes Art Cafe – Sant Mateu d’Albarca

Tussen de heuvels van San Miquel en Santa Agnes de Corona vind je restaurant Ses Casetes. Neem plaats op één van de banken op het kleine loungeterras, op de patio of aan een tafeltje binnen in het restaurant. Alles ziet er even gezellig uit en overal heb je mooi uitzicht op het kerkje van Sant Mateu d’Albarca. Ses Casetes is niet alleen een restaurant, het is ook een galerie. Je eet je tapas tussen de kunst. En of het kunst of kitsch is mag je zelf bepalen. 

Handig om te weten: om zeker te weten dat je een plekje hebt is reserveren aan te raden.

5. Chiringuito de Cala Tarida

Tapas eten aan het strand? Dan is Chiringuito de Cala Tarida dé plek. Het is hier dan misschien iets drukker en je vindt er wat hipper publiek vanwege de naastgelegen Cotton Beach Club (waar je overigens heerlijke cocktails kunt drinken bij zonsondergang!), maar het is absoluut de moeite waard om jezelf hier te verwennen met wat Spaanse tapas hapjes terwijl je je vergaapt aan zandkastelen en mooie lijven in bikini of zwembroek. En voor de vrouwelijke lezers: hou je ogen open, want misschien maak je wel een modeshow Ibizia-stijl mee. Op het strand lopen soms dames die lijken te paraderen in de mooiste kleding. Maar als je goed kijkt zie je dat ze steeds iets anders aantrekken en hun outfits later uitstallen op een kleedje aan het strand voor de verkoop. Als dat geen nieuw jurkje wordt…

Handig om te weten: Op Cala tarida vind je goedkope strandbedjes, maar je moet er wel een beetje op tijd bij zijn. Je kunt hier niet reserveren, dus gewoon even binnen wandelen.

Tapas bij Chiringuito de Cala Tarida
Zonsondergang Cala Tarida

En dan als laatste nog een bonustip – gewoon omdat hij in het rij’tje van Ibiza tapas eigenlijk niet mag ontbreken: Bar Bodega in Ibiza stad. Een heerlijke plek met heerlijke Spaanse tapas. Echt authentiek Spaans is het alleen niet met al die Nederlanders om je heen, maar gezellig zitten kun je er wel. Dus mocht je in de buurt zijn…

Wat is jouw favoriete restaurant voor tapas op Ibiza? 

Esther

Esther