Golfen op Ibiza

Dat je op het vaste land van Spanje goed kan golfen is algemeen bekend. Maar ook als je de Spaanse eilanden bezoekt hoef je je golfclubs niet aan de wilgen te hangen. Ibiza heeft namelijk 2 golfbanen: Roca Llisa en Golf de Ibiza. Best veel voor een eiland van in totaal zo’n 600 vierkante kilometer. 

Grote broer. Kleine zus.

Beide golfbanen vallen onder de noemer: Golf Ibiza en liggen pal naast elkaar. Ze hebben hetzelfde restaurant en oefenfaciliteiten, wat het misschien een beetje verwarrend maakt. Want welke baan kies je dan?

Roca Llisa was met haar 9 holes de allereerste golfbaan op Ibiza. Later kwam grotere broer Golf de Ibiza daarbij met 18 holes en werd daarmee het paradepaardje. Dat zie je vooral aan de greens en fairways, die zijn op Golf Ibiza net even wat beter onderhouden. Beide banen hebben wat glooiing, maar Golf Ibiza wint het ook als het gaat om uitdagende hoogteverschillen. Als je afslaat op hole 5 kun je zelfs de zee zien.

Golf de Ibiza: Teebox hole 5 met uitzicht op zee

Golf de Ibiza mag dan het paradepaardje zijn, maar sla Roca Llisa zeker niet over, want deze baan heeft ook zeker z’n charme. Zeker als je nog een beginner bent. Want dan mag je ‘helaas’ alleen op Rosa Llisa spelen. Voor Golf Ibiza moeten dames handicap 36 of lager hebben en heren zelfs 28 of lager.

Golf de Ibiza

Deze grootste baan van het eiland – met 18 holes – kent veel hoogteverschillen en is volledig omgeven door groen. Je start direct naast het clubhuis en restaurant. Hole 1 is een par 5 van 450 meter vanaf de witte tees. Lekker rechttoe, rechtaan én de hole loopt flink af naar beneden. Als dat geen goed begin van je ronde is. 

Hole 1 Golf de Ibiza – lekker rechttoe rechtaan beginnen

Op hole 3 begint het uitdagende werk: hier speel je je bal vanaf de teebox over het pad naar een green gelegen op een hoger liggend plateau omringd door bomen. Game’s on! En dan moet hole 8 nog komen.

Hoogteverschil genoeg op Golf de Ibiza
Hole 3 speel je naar hoger plateau.

Hole 8 is een mooie par 5 die je een ruime 400 meter naar beneden speelt, inclusief waterval. Deze hole was mijn absolute favoriet, maar na 3 waterballen vlak voor de green niet meer. Dat begrijp je.

Hole 8 – inclusief waterval…ehhh….waterbal

Roca Llisa

De oudste van het stel – met haar oorsprong in 1972 – is de 9 holes golfbaan Roca Llisa. Omringd door huizen en appartementen, doet deze baan wat gezelliger en laagdrempeliger aan. Ideaal voor beginners die in de luwte het spel op hun gemak uit willen proberen. De fairways zijn wat droger waardoor de baan wat minder mooi aan doet, maar de greens liggen er mooi groen bij.

Hole 1 is hier jarenlang de langste hole van Spanje geweest met een kleine 530 meter. Meteen aan de bak dus. Maar m’n favoriet is toch wel hole 7, een van de weinige holes met wat hoogteverschil. Je speelt deze hole vanaf de iets hoger gelegen teebox in de richting van het clubhuis. Let wel even op het waterbassin aan de rechterkant, als het gevuld is. Zo niet, dan blijft je bal in ieder geval droog. Ieder nadeel heeft z’n voordeel.

Om bij Roca Llisa te komen steek je naast de driving range een smal weggetje over. Een buggy is altijd handig, maar door de minder grote hoogteverschillen op deze 9-holesbaan niet persé nodig. Tenzij de Spaanse temperaturen de pan uit rijzen natuurlijk. 

Clubbin’ 

Clubs kun je huren, net als een buggy. Op de website staan leuke arrangementen inclusief greenfee en een tegoedbon voor het restaurant. Als je (nog) niet zo aan je eigen clubs gehecht bent en maar 1x gaat spelen tijdens je vakantie zou ik aanraden om voor zo’n arrangement te kiezen. Als je alle kosten los bij elkaar optelt inclusief het vervoeren van je eigen clubs ben je namelijk bijna het dubbele kwijt. Gauw verdiend én het scheelt sjouwen.

De belangrijkste hole: hole 19

Na je 18 holes (of 27 als je een echte diehard bent en beide banen in 1x speelt) is het heerlijk bijkomen op het mooie terras van restaurant Hoyo 19. Van onder de platanen is het genieten van de geconcentreerde blikken op de oefen putting green. Zeker met een Spaanse Verdejo of koude San Miguel in je hand. De gerechten bij Hoyo 19 zijn verfijnd te noemen, dus je kunt je niet-golfende reisgezelschap hier met een gerust hart achterlaten. 😉

Esther

Esther