Hiken naar mysterieus Ibiza: Atlantis

Atlantis: de verzonken stad. Een mythe? Een broodje aap verhaal? Voor de kust van Ibiza ligt in ieder geval een baai die er naar vernoemd is. Van oorsprong heet het Sa Pedrera de Cala d’Hort. Maar door de strak gevormde rotswanden lijkt het alsof er hier een verzonken stad ligt. En precies daarom wordt deze baai ook wel Atlantis genoemd.

Er gaan verschillende verhalen de ronde. Sommige mensen beweren dat het echt om een deel van dé verzonken stad gaat. Ook gaat het verhaal dat de baai is ontstaan doordat er vroeger op deze plek rotsblokken uitgehakt werden om de oude stad van Ibiza – Dalt Vila – te bouwen. Precies daar waar ze de blokken hebben uitgehakt zouden de waterbassins zijn ontstaan. Weer anderen ontkennen het bestaan van deze baai überhaupt.

Hike-waardige spot 

Wat de waarheid ook is, een bezoekje is het zeker waard. Of nou ja – bezoek’je’… Neem vooral de tijd, want de hike er naartoe is best pittig en vraagt om een redelijk tot goede conditie. Je moet er namelijk flink wat meters voor afdalen. Eerst over een steil en rotsachtig pad om te eindigen met een stuk door het mulle zand. Een paar stevige sportschoenen zijn dan ook een absolute must. Net als voldoende water, én je zwemspullen.

De afdaling wordt beloond met een prachtige kustlijn die bijna buitenaards aan doet met al die strakke rotspartijen. Direct grenzend aan zee zijn hier natuurlijke bassins ontstaan waar je heerlijk in kunt badderen. De rotsen zijn bekleed met alg waardoor ze aanvoelen als een zachte knuffelmuur. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Maar pas op, want alg maakt het ook glad. En je moet nog wel omhoog kunnen lopen.  

Zou dit dan echt zijn ontstaan in de uitgehakte rotsen voor de oude stad van Ibiza? Of toch…?
Vergeet niet om wat Spaanse tapas mee te nemen voor een picknick. Het is tenslotte vakantie.

Hoe kom je er?

Over de hike ernaartoe gaan ongeveer net zoveel mythen rond als over de verzonken stad Atlantis zelf. Ik las van te voren dat het erg lastig te vinden zou zijn, maar dat viel me reuze mee. Of zou ik dan toch eindelijk gevoel voor richting aan het ontwikkelen zijn? 😉 Ik parkeerde bij Parking Torre des Savinar. Op google maps staat dat deze parking gesloten is, maar ik kon er gewoon parkeren want er staat geen slagboom voor. Loop vanaf de parkeerplaats door het hek (zie onderstaande afbeelding) en loop rechtdoor tot je de steencirkels aan de rand van de vallei ziet. Vanaf hier kies je een pad – ze leiden je allemaal naar beneden – en is het klauteren geblazen.

Beginpunt van de hike
De steencirkels

Als je het fijn vindt om toch wat meer houvast te hebben – qua route dan – download dan de app ‘Wikiloc’. Hierin kun je niet alleen je eigen wandeling tracken, maar ook wandelroutes van anderen volgen. Voor het gemak heb ik mijn wandeling (inclusief zwemsessie) hier voor je opgeslagen. Met een Applewatch of Garmin kun je ‘m zelfs op je horloge volgen.

Let op! Als je denkt dat je vanaf hier Es Vedra kunt zien, komt je bedrogen uit. De magische rots ligt namelijk net om de hoek van de baai. Dus wil je nog meer magie ervaren? Sluit je dag dan af met een koud biertje of diner bij Cala d’Hort. Hier heb het perfecte zicht op de veelbesproken rots.

Esther

Esther