San Domenico Golf Puglia Italie

In Puglia drink je de beroemde Primitivo, eet je pasta di mama én pak je je golfclubs om 18 holes te golfen. Puglia telt 5 golfbanen en San Domenico Golf in Puglia is daar absoluut één van de mooiste van. Niet gek ook dat de PGA European Challenge Tour Grand Final jarenlang op deze links course gespeeld is. 

Dolce Vita voor golfers

Zodra je navigatiesysteem aangeeft dat je de golfbaan San Domenico in Puglia nadert waan je je in een andere wereld. Vanaf het parkeerterrein wandel je langs een bloemenzee richting het golfbaan. Als je golfhart hier niet sneller van gaat kloppen, gebeurt dat wel na het zien van het clubhuis – duidelijk geïnspireerd op een authentieke masseria (een Italiaanse boerderij, maar dan wel in de meest sjieke zin van het woord). Hier begint de ultieme golfen in Italië ervaring.

Zelfs de toiletten zijn in Italiaanse sfeer.

Goed begin, halve werk

Een golfdag begin je met een cappuccino (wel voor 12 uur anders heb je gegarandeerd ruzie in Italië) in het restaurant met prachtig terras wat uitkijkt over de golfbaan. Je hebt perfect zicht op de puttinggreen van hole 9. En als je goed kijkt zie je in de verte zelfs de zee. Hier begint het genieten al.

Golfkarretje vol 

Na je kop koffie is het tijd om de clubs aan het werk te zetten. Heb je geen clubs meegenomen? Huur ze dan gerust, de leensets zijn van het hoogwaardige merk Tailormade en splinternieuw. 

De golfbaan is vrij vlak, dus een buggy is niet persé nodig. Maar handig is het wel, ook omdat er een koelbox in zit die standaard gevuld is met flesjes water. En eventueel is deze aan te vullen met wijn. 😉 Die Italianen weten hoe het werkt. Het enige waar je je hier dus nog druk om hoeft te maken is hoe je dat kleine balletje zo snel mogelijk in dat gaatje krijgt. 

Overal over nagedacht

Dat de Italianen overal aan gedacht hebben blijkt ook maar weer uit de driving range: geen gedoe met ballenkaarten of ballensleutels: de ballen liggen al netjes opgestapeld voor je klaar. Bij het aanmelden krijg je een boekje waarin elke hole duidelijk beschreven staat, inclusief bunkers en afstanden. In sommige buggy’s staat dit op het scherm en je hebt daar natuurlijk ook allerlei handige apps voor, maar gewoon een ‘ouderwets’ boekje blijft toch wel het fijnste.

Alle begin is moeilijk

Bij San Domenico golf val je meteen met je neus in de boter: de eerste hole 1 is de moeilijkste van allemaal. Deze hole is weliswaar een redelijk rechte par 4, maar loopt over een smalle strook met aan beide kanten water. Heel veel water. ‘Alle begin is moeilijk’, hebben ze op deze baan dus wel heel letterlijk genomen.

Het kiezen van een favoriete hole vind ik hier moeilijk, op elke hole die uitzicht heeft op het clubhuis waan je je op en top in Italië. En op elke hole komt de geur van bloemen en olijfbomen je tegemoet. Dus eigenlijk zijn ze alle 18 favoriet, mag dat ook?

Hole 1: heel smal, heel veel water.
Golfen in Italië doe je zo.

Golfen aan zee

Op hole 15 en 16 ruik je de zee. Niet zo gek ook, want de zee loopt hier pal naast. Door de begroeiing (ze houden hier van heggen) heb je niet direct seaview. Maar zie het zo: mocht je een waterbal slaan, dan zie je de plons in ieder geval niet. Na hole 16 ga je weer landinwaarts. Je rijdt (of voor de sportievelingen: je loopt) tussen de bloemen en olijfbomen richting de laatste holes van de ronde. Op naar hole 17: een korte par 3 met vlak voor de green de allerhoogste bunker die ik ooit gezien heb: je zal er maar in liggen…

En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet

En wil je na je ronde nog niet naar huis, dan neem je gewoon nog een Primitivo op het terras mét pasta bolognese of een andere Italiaanse lekkernij. Want ook in een buggy verbrand je calorieën tenslotte. En mocht je dat nog steeds geen afscheid kunnen nemen zijn er rondom de golfbaan voldoende overnachtingsmogelijkheden. Midden op de golfbaan – ter hoogte van hole 8 – ligt bijvoorbeeld Masseria Cimino met zwembad waar je prima kunt uitbuiken. Doe je er morgen gewoon weer 18… 😉

Masseria Cimino

Handig om te weten

De greenfee voor 18 holes bedraagt in het hoogseizoen 150 euro en in het laagseizoen 95 euro. Om hier te mogen spelen moet je handicap lager zijn dan 36 (voor dames) en 28 (voor heren).

Esther

Esther