5 must do’s in Lapland

Een Lapland vakantie kun je op heel veel verschillende manieren invullen, van sneeuwschoenwandelen tot vissen tot racen op een sneeuwscooter. Één ding is zeker: Lapland heeft voor ieder wat wils!

Toet toet toeter. Op de sneeuwscooter

‘Blik op oneindig en gaan’, dat is wel een beetje het gevoel wat je bij een sneeuwscooter krijgt als je het mij vraagt. Want wat is het gaaf om je op zo’n monsterlijk ding te verplaatsen door een volledig witte wereld. Crossen door de bossen. Maar dat niet alleen want Lapland bestaat uit talloze meren die in de winter zo diep bevroren zijn dat je er perfect overheen kunt rijden met een sneeuwscooter. Pak jezelf wel goed in tegen de kou, want zeker op zo’n open vlakte kan het extra koud zijn. Gelukkig zijn de handvatten van je sneeuwscooter verwarmd, dat scheelt. Leuke tip voor als je met kids reist: bij een aantal verhuurders (bijvoorbeeld bij Tunturiflow In Ylläsjärvi) kun je een overdekte slee huren die je achter de sneeuwscooter hangt. Lekker warm en succes gegarandeerd. En zijn ze ouder dan 6 jaar? Dan kunnen ze zelfs op een mini-sneeuwscooter een eigen parcours rijden.

Verliefd worden op een husky

Want ja, vlinders in je buik krijg je van deze honden. Niet alleen omdat ze zo mooi zijn, maar vooral ook omdat ze zo enthousiast zijn. Het moment waarop het enthousiaste geblaf overgaat in doodse stilte zodra ze mogen rennen is magisch. Gevalletje instant happiness, zowel bij mens als dier. Deze honden zijn overduidelijk gemaakt om te rennen voor een slee. En dat merk je aan alles. Sterker nog: de bestuurder moet soms moeite doen om ze in bedwang te houden. Niet alleen voor de slee is het hard werken, maar ook erachter. Als bestuurder sta je achterop en moet je meebewegen en afremmen bij afdalingen. Voor je het weet vlieg je uit de bocht. En denk je nu: ‘ik ga op vakantie voor m’n ontspanning’, kruip dan knus onder het dekentje in de slee en laat je rijden.

Je kunt een huskytocht doen van een paar uur tot meerdere dagen. Ik ging een dag met deze bijzondere honden op pad bij Rami’s huskies, een kleinschalige huskyfarm vlakbij Kittila.  

Aan de wandel op sneeuwschoenen

Sneeuwschoenen. Niet te verwarren met snowboots, want een sneeuwschoen is wel even andere koek. Alsof je tennisrackets onder je schoenen bindt, maar dan speciaal ontworpen om door diepe sneeuw te lopen. Erg handig als je van de gebaande paden af wil, daar ligt namelijk metershoge sneeuw. Niet te doen op ‘normale’ schoenen. Sneeuwschoenen verdelen het gewicht over een groter oppervlak waardoor je niet tot je middel in de sneeuw wegzakt als je door de ongerepte natuur loopt. Ze brengen je op de allermooiste plekjes. Nou ja, je moet er zelf ook nog wel wat voor doen, want ondanks dat sneeuwschoenen tegenwoordig gemaakt worden van lichtgewicht materiaal is wandelen door diepe sneeuw topsport. Gelukkig kun je de route zo zwaar maken als je zelf wilt, waardoor deze activiteit voor iedereen geschikt is. Kies voor een vlak en kort rondje als je alleen even wil voelen hoe het is om op sneeuwschoenen lopen. En wil je het avontuur wat hoger opzoeken? Ga dan met je sneeuwschoenen hiken bij National Park Pallastunturi.

IJsvissen

Oké, hier moet je van houden. En een beetje engelengeduld kan ook geen kwaad. Maar als je dan toch in Lapland bent zou ik zeggen: pak deze dan ook even mee. Want ijsvissen – ook wel wakvissen genoemd – is een belevenis op zichzelf. Al is het alleen al omdat je zelf het wak moet boren. Klinkt zwaar? Is het ook! Het voordeel is wel dat je het er meteen warm van krijgt. Als een echte bouwvakker ga je op pad, uitgerust met ijsboor, schepnet, een voorraad maden en hengel. Je kunt dit onder begeleiding doen, maar met een beetje uitleg is dit ook prima zelf te ondernemen. Als je maar weet waar zich onder het dikke pak sneeuw water bevindt. Anders kun je boren tot je een ons weegt. Neem ook iets mee om op te zitten, het kan namelijk even duren voor je beet hebt. Als je überhaupt al iets vangt, want zeker in de winter geldt: garantie op vis heb je niet. Maar leuk is het wel. En traditioneler dan dit gaat het niet worden.

Mountainbiken door de sneeuw

Bij een Lapland vakantie is fietsen in de sneeuw waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar ik zou zeggen: dit mag je niet missen. Want wat is dit tof om te doen! Zo lang je het maar wel op een e-fatbike doet. Deze heeft namelijk dikkere banden (soms zelfs met spikes), waardoor je meer grip op de weg hebt. Best handig in de sneeuw. De ‘e’ in het woord ‘e-fatbike’ verraadt het al: deze fiets is elektrisch. Hiermee scheur je als een echte berggeit de besneeuwde heuvels op. En no stress als je uit de bocht vliegt: uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je in metershoge sneeuw best zacht valt. Zorg wel dat je ook op deze activiteit goed gekleed bent, anders trekt de kou al snel door je kleding heen. Waterdichte kleding is zeker als je – net als ik – regelmatig valt een must. Net als een paar warme handschoenen.

Esther

Esther