Auto huren in Lapland

Bij Lapland denk je waarschijnlijk niet direct aan het huren van een auto. Maar mijn advies zou zijn: doen! Zeker als je besluit om niet met een georganiseerde reis op pad te gaan. Een auto geeft je dan zoveel meer bewegingsvrijheid dan de benenwagen. En het autorijden is veiliger dan je misschien denkt.

Get a grip

De wegen in Lapland zijn breed en goed onderhouden. Bang voor een buikschuiver door gladheid hoef je eigenlijk niet te zijn: doordat het altijd vriest krijgt de sneeuw geen kans om te smelten en weer op te vriezen. Geen Hollandse ijsbaan taferelen dus. En daarbij zijn de banden van je huurauto altijd uitgerust met winterbanden en de meeste zijn zelfs voorzien van spikes. Grip op de weg gegarandeerd. De enige grip waar je je zorgen om hoeft te maken is de grip van de ruitenkrabber, bevroren autoruiten zijn extra hardnekkig in Lapland.

Rustaaagh

Kilometers rijden en – op een sneeuwschuiver na – niemand tegenkomen. Dat is Lapland. Zoals de natuur uitstraalt, zo rijden de mensen ook: in alle rust. Hier vindt je geen opgestoken middelvingers en opgefokte automobilisten. De maximum snelheid is dan ook maar 80 km/h. En geloof me, in deze prachtige omgeving wil je niet eens harder rijden.

Google is je grootste vriend

Leuk zo’n witte wereld, maar alles lijkt op elkaar. En dan zijn de bewegwijzeringsbordjes vaak ook nog eens ondergesneeuwd. Dus de weg vinden is misschien nog wel je grootste uitdaging aan autorijden in Lapland. Gelukkig heb je overal prima 5G-bereik zodat Google Maps je uit de brand kan helpen. Voor de zekerheid kun je altijd van te voren de kaarten in de app downloaden van het gebied waar je gaat rijden. Een navigatiesysteem bij je auto huren kan natuurlijk ook. En mocht dat allemaal niet werken: de Finnen zijn meer dan bereid om je te helpen bij het vinden van de weg.

Autosafari

Hou tijdens het rijden je ogen goed open want voor je het weet sta je oog in oog met het icoon van Lapland: het rendier. Of zoals ze in het Fins zeggen: de poro. De kans om ze langs de weg te spotten is vrij groot. In Lapland zijn er namelijk meer rendieren dan mensen. Ze lopen rond in het wild, maar zijn wel allemaal eigendom van de Samen (weetje: zo noem je de bewoners van Lapland), vandaar dat de meeste een halsband om hebben. Ze leven in de bossen, maar hebben (zeker ‘s avonds) nog wel eens de neiging om de weg op te springen. Voorzichtig rijden dus en beide handen aan het stuur, want je wil geen p(o)roblemo met deze prachtige dieren. 

Esther

Esther