Dutchweek: Hollandse gezelligheid in de sneeuw

Wintersporters opgelet! Hou je van een feestje? Dan mag je de Dutchweek niet missen. Of je nu fanatiek snowboarder bent. Skiër. Of je houdt gewoon van sleeën… Het maakt op de Dutchweek niet uit. Zo lang je maar in bent voor een flinke dosis lol.

De Dutchweek wordt ieder wintersportseizoen op meerdere plekken georganiseerd. Onder andere in het Oostenrijkse Zell am See – Kaprun en Gerlos. De 3 Zinnen in de Italiaanse Dolomieten en ook het franse Sauze d’Oulx (Via Lattea) doen mee. Ik was erbij in Saalbach-Hinterglemm en ik kan je vertellen: wat een feest! En dat is dus meteen waar deze week voor staat: FEEST. Met hoofdletters. En oké, meters maken. Want je bent toch op wintersport.

Plaatjes draaien tot ver na zonsondergang

Van ‘Anton aus Tirol’ tot techno

De naam ‘Dutchweek’ verklapt het al: gedurende deze hele week nemen ‘dutchies’ het skigebied over. Overal om je heen hoor je Nederlands. Normaal ben ik daar niet zo van, maar op wintersport is dat toch net even anders. Want feesten kunnen wij Hollanders wel. Maar wie denkt dat je alleen maar André Hazes en Jan Smit om je oren krijgt zit er goed naast. Van techno tot house tot de klassieke après-ski klappers – werkelijk alles komt voorbij. Wie kent ‘Anton aus Tirol’ en ‘Sweet Caroline’ niet?!

Voor het uitgebreide programma download je de gratis app ‘Woov’ in de appstore. Hier kun je in 1 oogopslag zien welke DJ’s wanneer en waar spelen. Erg handig om je skiroute op aan te passen.

Rondje skiën, rondje dansen

Ochtenden zijn er om meters te maken want dan is de sneeuw op z’n best, mede dankzij de vele sneeuwkanonnen in dit gebied. Neem vanuit Saalbach bijvoorbeeld de Bernkogelbahn gondel om het gebied richting Hinterglemm te verkennen, waar je trouwens ook prima kunt après-skiën bij Der Schwarzacher en Der Goaßstall. Of pak de Kohlmaisbahn als je wat meer in de buurt van alle Dutchweek locaties wil blijven. Het meeste feestgedruis op de berg kun je namelijk goed bereiken vanaf het eindpunt van deze gondel.

Ibiza vibes in de sneeuw bij Panorama Alm

Tijdens je afdaling eet je de lekkerste Kaiserschmarren bij Panorama Alm, waar de eerste DJ vanaf een uur of 12 de boel opwarmt met fijne Ibiza-deuntjes. Inclusief panoramisch uitzicht! Na de lunch is het nog een klein stukje afdalen richting de volgende Dutchweek-spot: de Maisalm. Plof hier einde middag lekker op het terras. Want als de zon schijnt, schijnt hij hier tot hij echt bijna ondergaat. Dus vergeet je factor 30 niet, want na een paar Aperol Spritz (het enige échte oranje deze week) heb je misschien niet meer zo in de gaten dat je aan het verbranden bent. 

Rollend naar beneden. Of met de taxi?

Heb je iets te veel Jägerbombs op of ben je gewoon bang om in het donker naar beneden te skiën? Voor nog geen tientje per persoon (wel even taxi delen) brengt een taxi je naar Saalbach waar nog zeker 7 Dutchweek locaties op je wachten. Als je wilt kun je zelfs tot in de late uurtjes doorfeesten. Maar denk erom: de eerste lift rekent op je! 😉

Het dak eraf

En stel nou dat je de volgende dag even niet aan skiën moet denken, dan zijn er genoeg mogelijkheden in Saalbach zelf. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon op je snowboots de Kohlmaisbahn gondel naar boven nemen. Direct bij het eindstation vind je Montana Royal. Een fancy bar/restaurant met waanzinnig uitzicht over het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang. Helaas is deze hidden gem dit jaar geen onderdeel van de Dutchweek, maar dat maakt de beats die de DJ vanaf de rooftop over het dal blaast niet minder lekker. Het dak eraf, letterlijk!

Panorama Alm vanuit de Kohlmaisbahn
Hotspot with a view: Montana Royal

Après-ski 2.0

Maar wat maakt de Dutchweek nou zo leuk? Als je het mij vraagt: dat het overal feest is! Van lunch tot diep in de nacht: je kunt altijd wel ergens party’en. En altijd samen met heel veel andere wintersportliefhebbers. En de verscheidenheid aan muziek maakt het net iets anders dan de traditionele après-ski. Nog nooit hoorde ik zoveel techno en house tussen de bergen. Heerlijk! 

Tot volgend jaar?

En als je nu denkt ‘waarom heb ik dit gemist?’ Zorg dan dan dat je er het volgende wintersportseizoen ook bij bent. Check de site van Dutchweek voor data, info en tickets. En als je een vrolijke Travelbirdie ziet dansen op skischoenen, trek haar gerust even aan een vleugel!

Esther

Esther